top of page
  • Yazarın fotoğrafıcingiler

Sıfır Üzerine Bir Deneme

Sıfır. Hiçlik. Ölçülemez yokluğun ölçülebilir işareti. Matematiğe bu kadar sonradan eklenmiş ve bu kadar temel bir kavram en kadar da kolayca gözden gelinebiliyor! Olmayanın, hiçliğin yegâne tanımı olan <<sıfır>> ın bize getirdikleri fütursuz bir şekilde umursanmıyor.


Termodinamik gibi temel bir bilimsel konunun ve evrenin temel bir kanunun temelidir sıfır. "Hiçbir şey (enerji) yoktan var olamaz, varken yok olamaz." Peki ya sıfır yoksa "bir" nasıl var olabilir? Hideo Kojima'nın Metal Gear Solid IV eserinde belirttiği gibi "İlk adımdan, ilk kıvılcımdan önce sıfır vardı. Sıfır'ı yok etmeden bu döngü durdurulamaz." Ve bu eserde "Sıfır" bir insanla simgelenmişti; insanın ölümü ise döngünün sonu demekti. Peki, bir insan yok edilebilir fakat yokluğun kendisi olan <<sıfır>> nasıl yok edilebilir? Hiçlik, nasıl "hiç" olabilir? Materyalist bir yaklaşım sıfırın imkansız olduğunu savunabilir çünkü kuantum fiziği sayesinde biliyoruz ki boşluk/hiçlik asla söz konusu değildir; en mükemmel vakum bile gluon adı verilen atom altı parçacıklarla doludur. Örneğin antimadde ve madde etkileşime girdiğinde birbirlerini "yok" eder fakat bu yok oluşun sonunda enerji ortaya çıkar. Evrende hiçbir şey tamamen yok olmaz. Peki ya düşünceler yok olabilir mi? Ölüm gibi kesin olmayan bir kesinlik bilinci yok edebilir mi? Düşünceler... Bilinç ilüzyonunun ortaya çıkardığı parlak meyveler, kimisi yeterince parlak olmasa da en parlaklarını hayatta tutmak için gerekenleri yapmaktayız. Yazıyı icat ettik, yazı bilinci geleceğe taşır. Ya yazıya aktarılamayan düşünceler ne olur? Ölen bedenlerle birlikte kül olup uçar ya da toprağın altında ölü bir beyinde varlıklarını mı sürdürürler? Bildiğiniz her şeyi nasıl geleceğe aktarabilirseniz ki? Tek bir düşünce bile aktarılmazsa, o düşünce yok olmuş demektir. "Ruh" gibi romantik ve dogma-temelli kavramlarla bilginin saklanabileceği inancı ise beyhude bir çabadır günümüz felsefi ve bilişsel gelişimi karşısında. Madde ve enerjinin sonsuza dek var olduğu entropiyle kaynayan ve kuantum parçacıklarla dalgalanan bu evrende hiçbir şey yok olmazken, o maddelerin, enerjinin, kuantum parçacıkların ürettiği belki de en önemli birimlerden biri olan beynin içindeki bilincin, ki o bilinç "hiçliği" bile düşünebilmiştir, yarattıklarının yok olması da hayatın en büyük ironisidir.


~2013-2014

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hayatın Anlamsızlığı Üzerine

Felsefede ciddiye alınması gereken tek bir problem vardır: Anlam. Anlam nedir? Yaptığım eylemlerin anlamı var mıdır? Hayatın anlamı...

Comments


bottom of page